Bombers i brigades de la Diputació avaluen l'estat dels hidrants per a donar la millor resposta davant els incendis

26/11/2020
Una eina informàtica gestionada per Prevenció Operativa del Consorci Provincial i el servici d’Informació Territorial de Divalterra permet carregar aigua en els punts més adequats per a cada emergència

La Diputació de València ha iniciat un treball conjunt entre el Consorci de Bombers i Divalterra per a actualitzar un servidor cartogràfic que permet conéixer en temps real l'estat i la ubicació dels hidrants de la província de València.

L'objectiu d'aquesta acció és incrementar l'efectivitat dels treballs d'extinció d'incendis, en permetre que els bombers coneguen l'estat de cadascun dels hidrants i carreguen aigua en els punts més adequats en funció de les característiques del servici d'emergència.

La revisió dels hidrants es realitza de manera coordinada: el Consorci Provincial s'encarrega dels que se situen a menys de 10 minuts de distància d'algun parc de Bombers i les brigades forestals de Divalterra, de la resta.

De cadascun d'ells s'analitzen dades com la pressió, número i tipus d'eixides, clau d'obertura, etc.; a més de fotografies de l'entorn i la seua geolocalització per a facilitar l'arribada dels vehicles d'emergència.

Servidor cartogràfic

Tota la informació associada als hidrants es gestiona des del Servici d'Informació Territorial de Divalterra, que s'encarrega de bolcar totes les dades en el Servidor Cartogràfic de Bombers i facilitar la seua consulta de manera àgil i intuïtiva per a l'ús en servicis d'emergència.

El gabinet tècnic de Divalterra s'ha encarregat també de tractar les dades ja existents anteriorment de manera disseminada, així com els que han aportat els propis municipis, després de ser-li requerida aquesta informació al gener de 2020 per part del Consorci Provincial.

En aquest sentit, l'oficial cap de Prevenció del Consorci, Jorge Sánchez, indica que “més de 180 ajuntamentos han remés ja la información requerida”, fa una crida als 86 que encara no ho han fet, “ja que és un tema que incideix directament en la seguretat de les persones” i indica també que “la nova Llei d'Àrees Industrials exigeix la localització dels hidrants per a accedir a la categoria d'àrea consolidada, amb les implicacions que això comporta”.

En l'actualitat, l'inventari gestionat per Divalterra recull ja més de 13.500 hidrants, cadascun d'ells amb una fitxa en la qual s'hi mostra la senyalització, tipus, titularitat, a què dóna cobertura (col·legi, habitatge, falla…), estat de la trapa, número i tipus d'eixides i obertures, estat del ràcord, deficiències o fugides, pressió estàtica o el drenatge.

Així mateix, el Servici d'Informació Territorial trasllada aquestes dades als propis ajuntaments perquè els hidrants que no s'hi troben en bon estat puguen ser reparats per a millorar les seues prestacions.

Vídeo