Divalterra estudia junt a la CHX i la Conselleria de Medi Ambient els treballs de manteniment en llits fluvials i barrancs

03/07/2020
Tècnics de les brigades forestals de la Diputació de València participen en una jornada a Chulilla per a comprovar els treballs d'eliminació de la canya al llit del riu Túria

Les brigades forestals de Divalterra han participat en una jornada de treball dirigida a comprovar in situ les característiques dels que s'han dut a terme de manera coordinada entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els Servicis de Prevenció d'Incendis Forestals i de Vida Silvestre, per a l'eliminació de la canya (arundo donax) i restauració de la vegetació de ribera al llit del riu Túria, al terme municipal de Chulilla.

En la trobada van estar presents el cap de Servici de les Brigades de la Diputació de València, Álvaro Escrig, junt a altres tècnics i coordinadors; la Cap d'Àrea de Gestió Mediambiental de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Eva Beltrán; Ana Gómez, tècnica de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals; i una brigada de Vaersa dependent del Servici de Vida Silvestre de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Aquesta jornada a Chulilla va servir per a continuar els passos previs a la possible col·laboració de Divalterra en el manteniment de la vegetació de les actuacions de restauració que realitze la Confederació, en la qual s'engloben 46.000 km de llits fluvials. 

En eixe sentit, el mes de juny passat va tindre lloc una primera reunió per a tractar aquesta problemàtica, en la qual es va acordar la col·laboració entre ambdues entitats, així com la simplificació dels tràmits administratius per a agilitzar els treballs.

Abordar la problemàtica

El ràpid creixement de la canya als llits dels rius té un gran impacte sobre el medi natural i suposa un factor de risc de cara als incendis.

Ja al Pla de Treball de 2019 de les Brigades Forestals es va incloure la intervenció en 33 llits i en 2020 en 25, encara que és previsible que la crisi derivada per la COVID19 impedisca l'execució de la totalitat de les actuacions planificades.

En concret, respecte de les actuacions als llits fluvials,  les brigades intervenen en zones d'interfície urbanoforestal, comprometent-se l'ajuntament tant a la retirada de les restes com al manteniment de l'actuació.

Aquesta planificació es duu a terme en base a les sol·licituds dels ajuntaments i seguint els criteris establits per la Comissió de Seguiment, integrada pel Servici de Medi Ambient de la Diputació de València, el Consorci Provincial de Bombers i la direcció de Brigades Forestals.

Zones de difícil accés

Divalterra compta amb equips especialitzats per al treball en llits fluvials, barrancs i la interfície urbanoforestal, amb màquines desbrossadores manejades a distància per ràdio control.

Aquests aparells, pioners a nivell nacional, optimitzen el temps dedicat a la trituració de la vegetació, i permeten treballar en zones de difícil accés i terrenys costeruts de forma molt segura.

Així mateix, els treballs es complementen amb eina manual, especialment en zones en les quals, per l'orografia del terreny, no és possible accedir mitjançant la maquinària.

Aquestes actuacions inclouen el desbrossament, poda i retirada d'arbres morts, eliminació de l'excés de vegetació oclusiva, regularització sense excavació de la rasant i caixers en el llit afectat i la retirada de residus sòlids.

Per part seua, las metodologies emprades per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a l'eliminació de l’arundo donax es basen en l'esgotament de les reserves de rizoma, mitjançant la implantació de cobertures opaques i, en menor mesura, mitjançant l'eliminació directa d'aquest. Per a la resta d'actuacions de tractaments silvícoles en llits, la metodologia emprada és l'habitual, sempre amb el màxim respecte als valors ambientals.