Les brigades de Divalterra condicionen 38.000 m² de tallafocs a Fontanars dels Alforins

02/11/2020
Aquesta infraestructura de prevenció va ser clau per a controlar i extingir l'incendi forestal de Beneixama de fa un any

Les brigades forestals de la Diputació de València finalitzaran en les pròximes setmanes l'adequació i manteniment de l'àrea tallafocs El Ponsalet, situada al terme municipal de Fontanars dels Alforins, en el límit amb la província d'Alacant.

La intervenció dels brigadistes de Divalterra a l'entorn de la Lloma Plana-Barranc de la Volta consistix en l'adequació i el manteniment d'una superfície de 38.000 m² mitjançant treballs de silvicultura preventiva i ordenació del combustible.

L'objectiu principal del tallafocs és disminuir la densitat de vegetació per a evitar la propagació i creixement d'incendis forestals i possibilitar així una resposta ràpida, eficaç i segura dels mitjans d'extinció. 

L'orografia del terreny, que presenta una pendent pròxima al 50%, no possibilita l'accés de maquinària pesant, per la qual cosa, els treballs s'estan duent a terme mitjançant eina manual.

Aquest treball de prevenció ha sigut assignat a la brigada forestal de Bocairent, que ha comptat també amb la col·laboració puntual d'efectius d'altres brigades de la zona com Moixent o Vallada, a causa de les dificultats que presenta el terreny.

Aquesta intervenció s'hi troba recollida al Pla de Demarcació forestal de Xàtiva i al recentment aprovat Pla local de Prevenció d'incendis forestals de Fontanars dels Alforins.

Clau en l'incendi de Beneixama

L'àrea tallafocs El Ponsalet, que comença en la CV-657 i continua ja en província d'Alacant, va ser clau en l'estratègia d'extinció de l'incendi que es va produir l'estiu de 2019 al terme de Beneixama.

La infraestructura de prevenció es dividix en dos trams: el primer d'uns 500 metres lineals, comença en la Lloma Plana cap a la divisòria d'aigües del Barranc de la Volta amb un dels seus afluents. El segon tram, d'uns 370 metres amb direcció nord, discorre per la divisòria fins a la intersecció amb eixe mateix barranc. Es projecta realitzar 300 metres més fins a unir el tallafocs en una discontinuïtat de vegetació generada per terrenys cultivats confrontants.

Els efectius s'han recolzat en el tallafocs ja existent per a adaptar-lo a les característiques de les normes tècniques vigents i el seu manteniment.

 

Vídeo