Les brigades forestals de la Diputació s'integren en el dispositiu especial contra incendis coordinat per la Generalitat

01/06/2021
Els efectius de Divalterra incrementen les hores dedicades a la vigilància per a minimitzar el temps de resposta en cas d'emergències

Les brigades forestals de la Diputació de València s'uneixen al Pla de lluita contra incendis forestals previst per a aquest estiu 2021, coordinat per la conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat Valenciana.

Aquest dispositiu, que ha sigut presentat aquest matí, està integrat també per 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat, 45 autobombes, 9 helicòpters i 9 avions, mitjans de prevenció de la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica, els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments, així com la Policia de la Generalitat.

En total, en el pla especial per als mesos d'estiu s'integren més d'un miler de professionals procedents de diferents organismes.

 

Increment de les hores de vigilància

Durant la vigència del dispositiu especial d'estiu, les brigades forestals de Divalterra incrementen les hores dedicades a la vigilància, amb el propòsit de minimitzar el temps de resposta davant qualsevol emergència.

D'aquesta manera, es realitzaran labors habituals de silvicultura al matí, centrant-se en la vigilància en horari vespertí. Així mateix, els dies en què s'haja establit preemergència per risc extrem d'incendis forestals, així com els diumenges i festius, les brigades es dedicaran exclusivament a labors de vigilància, tant des dels punts assignats com en ruta.

Les brigades compten amb punts de vigilància en zones altes del territori valencià que els permeten albirar una àmplia superfície de terreny forestal. De manera complementària, els brigadistes de la Diputació realitzen vigilància en ruta, en les quals es visiten els llocs de major afluència de persones, com les àrees recreatives, on s'incrementa el risc que algun descuit o negligència puga desembocar en un incendi forestal.

Aquestes rutes permeten també comprovar l'estat dels camins i pistes forestals, pels quals en cas que es detecte un foc, han de transitar els vehicles d'emergència.

 

Comprovacions de fum i tempestes

Dins de les tasques desenvolupades durant els dies de vigilància, adquireixen especial rellevància les comprovacions de fum. Així, quan una brigada albira una columna de fum sospitosa, s'encarrega de donar l'avís a el Consorci Provincial de Bombers i acudir a la zona per a comprovar si es tracta d'una situació de perill real.

En cas que siga necessari, sempre per mandat de Bombers, els brigadistes de la Diputació realitzen una primera intervenció d'emergència amb eina manual, evitant així un possible incendi forestal.

D'altra banda, les brigades de Divalterra també realitzen en període de vigilància un seguiment de les tempestes amb aparell elèctric per a observar, en la mesura que siga possible, la caiguda dels llamps, ja que en el cas de tempesta seca la probabilitat d'incendi forestal és molt alta.

Per això, es presta especial atenció en les zones afectades i es visiten per a comprovar si hi ha algun llamp latent que puga desencadenar un incendi; el qual es pot produir diversos dies després d'haver caigut.